gosja1989

gosja1989

Kucharz
[Przepisów: 11]

Porzeczkowe z beza

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Słodka beza połączona z kwaśna porzeczką pycha a zapach zniewalający...

Porzeczkowe z beza

Składniki:

Porzeczkowe z beza

 

  • 2 jajka
  • 20 dag masła lub magraryny (ja robie z masłęm)
  • 3/4 szklanki cukru kryształ
  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 dag porzeczek
  • 1 szklanka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Porzeczkowe z beza
Oddziel żółtka od białek. Białka odstaw do lodówki. Dobrze schłodzone masło/margarynę posiekaj ostrym nożem dodaj przesianą mąkę, cukier kryształ, proszek do pieczenia, szczyptę soli i żółtka. Szybko zagnieć, wyrób rękoma gładkie ciasto. Uformuj kulkę owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki. Porzeczki umyj, przebierz i odszypułkuj. Z białek. ubij sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Ubijaj dalej dodając stopniowo cukier puder. Gotowa piana powinna być szklista. Formę (ja używam okrągłej o średnicy ok24 cm.)wyklep schłodzonym ciastem rozłóż porzeczki, przykryj pianą. Piecz ok45min w temp 180 st. Smacznego!

Tagi:

jajko jajka