2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1487]

Porzeczkowy dżemik milutkiej

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Zamykam lato w słoiczkach aby zimą przypomnieć sobie ten smak....

Porzeczkowy dżemik milutkiej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Porzeczkowy dżemik milutkiej

 

  • 2 kg owocu czarnej porzeczki
  • 1,5 kg cukru
  • 1 konfitureks

Sposób przygotowania:

Porzeczkowy dżemik milutkiej
Owoce przebieramy aby nie było nadpsutych ,umyc osaczyć na sicie.Włożyc do garnka z grubym dnem wlać 1 /2 szklanki wody i mieszając co chwilę zagotować .



Po 10 minutach od zagotowania gdy owoce zaczną się rozlatywać zmiksować blenderem aby nie było skórek można przetrzeć przez grube sito (durszlak) ale ja darowałam sobie te pracochłonną czynność wolałam zmiksować blenderem-to urządzenie przy dżemach znakomicie się sprawdza.



Po zmiksowaniu wsypać cukier i konfitureks ilość cukru można dać wg swojego uznania więcej lub mniej jeśli ktoś lubi kwaśny dżemik.

Razem gotować jeszcze 3-5 minut po czym wlewać do wyparzonych i czystych słoiczków .Zakręcać natychmiast i wkładać w gruby koc.Zostawić do dnia nstepnego.



Po czym słoiczki wyjać z koca i usatwić zakrętką do góry. Smacznego:))))
Porzeczkowy dżemik milutkiej
owoce myjemy rzucamy do garnka z grubym dnem
Porzeczkowy dżemik milutkiej
po zagotowaniu owoców miksujemy na miazgę
Porzeczkowy dżemik milutkiej
następnie wsypujemy cukier oraz konfitureks mieszamy
Porzeczkowy dżemik milutkiej
po ponownym zagotowaniu wlewamy do słoiczków szybko zakrecamy i wkładamyw gruby koc