Sposób przygotowania:
Porzeczkowy dżemik milutkiej
Owoce przebieramy aby nie było nadpsutych ,umyc osaczyć na sicie.Włożyc do garnka z grubym dnem wlać 1 /2 szklanki wody i mieszając co chwilę zagotować .
Po 10 minutach od zagotowania gdy owoce zaczną się rozlatywać zmiksować blenderem aby nie było skórek można przetrzeć przez grube sito (durszlak) ale ja darowałam sobie te pracochłonną czynność wolałam zmiksować blenderem-to urządzenie przy dżemach znakomicie się sprawdza.
Po zmiksowaniu wsypać cukier i konfitureks ilość cukru można dać wg swojego uznania więcej lub mniej jeśli ktoś lubi kwaśny dżemik.
Razem gotować jeszcze 3-5 minut po czym wlewać do wyparzonych i czystych słoiczków .Zakręcać natychmiast i wkładać w gruby koc.Zostawić do dnia nstepnego.
Po czym słoiczki wyjać z koca i usatwić zakrętką do góry. Smacznego:))))
Po 10 minutach od zagotowania gdy owoce zaczną się rozlatywać zmiksować blenderem aby nie było skórek można przetrzeć przez grube sito (durszlak) ale ja darowałam sobie te pracochłonną czynność wolałam zmiksować blenderem-to urządzenie przy dżemach znakomicie się sprawdza.
Po zmiksowaniu wsypać cukier i konfitureks ilość cukru można dać wg swojego uznania więcej lub mniej jeśli ktoś lubi kwaśny dżemik.
Razem gotować jeszcze 3-5 minut po czym wlewać do wyparzonych i czystych słoiczków .Zakręcać natychmiast i wkładać w gruby koc.Zostawić do dnia nstepnego.
Po czym słoiczki wyjać z koca i usatwić zakrętką do góry. Smacznego:))))
mysza75
Cukiereczek13
2milutka
zbysiowa
2milutka
:)
Sianka
A dlaczego sloiki z dzemem wkladac w gruby koc??
2milutka
Dlatego że nie ma pasteryzacji i się popsują ,zakrętki będą nie zassane tak jak trzeba Możesz zapasteryzować wtedy nie wkłądzasz w koc:)