pepsicOLA

pepsicOLA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

Poświąteczna zupa jarzynowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Jarzynowa zupa, która pozwala odpocząć po świątecznych pysznościach.

Poświąteczna zupa jarzynowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Poświąteczna zupa jarzynowa

 

  • 2 ćwiartki kurczaka
  • 5-6 średnich pieczarek
  • 3 marchewki
  • mała biała część pora
  • mały kawałek selera
  • 2 małe pietruszki
  • 1 cebula
  • 2 większe ziemniaki
  • 2 garści mrożonego groszku
  • suszony liść lubczyku
  • suszony majeranek
  • odrobina vegety
  • 2 garści makaronu nitki

Sposób przygotowania:

Poświąteczna zupa jarzynowa
Ćwiartki kurczaka myjemy pod zimną wodą, przekładamy do garnka i zalewamy ok 2 litrami wody. Na wolnym ogniu, pod przykryciem, doprowadzamy do wrzenia. Marchewki i pietruszki myjemy, obieramy i ścieramy na grubych oczkach. pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. groszek wyjmujemy z zamrażalnika aby lekko odtajał. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Seler, pora i obraną cebulę zostawiamy w całości. Kiedy mięsny wywar zacznie wrzeć wrzucamy starte warzywa oraz cebulę, pora i selera. Wolno gotujemy 35 minut. Po tym czasie wyjmujemy mięso, a wrzucamy groszek i pieczarki. Gotujemy jeszcze ok 25 minut. na koniec wrzucamy makaron i gotujemy wszystko razem ok 5 minut. Podajemy z jogurtem naturalnym lub śmietaną.
Poświąteczna zupa jarzynowa
Opłukane mięso zalewamy wodą i wolno doprowadzamy do wrzenia
Poświąteczna zupa jarzynowa
Marchewkę i pietruszkę ścieramy a pozostałe warzywa zostawiamy w całości
Poświąteczna zupa jarzynowa
Pieczarki kroimy w kostkę a groszek zostawiamy do lekkiego rozmrożenia