Sposób przygotowania:
Bigos staropolski Eli
Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Cebule obrać z łupinek i drobno posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. W brytfance rozgrzać olej,dodać mięso i obsmażyć ze wszystkich stron. Do mięsa dodać cebulę,czosnek i smażyć aż cebula się zeszkli. Do brytfanki dodać sól,pieprz,podlać wodą i dusić aż mięso będzie miękkie. Gotowe mięso wyjąć z sosu,ostudzić i pokroić w kostkę. Sos zachować. Kiełbasę obrać z osłonek i pokroić w kostkę. Kiełbasę dodać do sosu z duszenia mięsa i przesmażyć. Kapustę kiszoną włożyć do dużego gara,dodać boczek wędzony,ziele angielskie,liście laurowe,zalać wodą i gotować na małym ogniu. Podgrzybki zalać ciepłą wodą i moczyć przez dwie godziny. Grzyby wyjąć z wody (wodę z moczenia wlać do kapusty) i pokroić w paski. Śliwki suszone pokroić w paski. Białą kapustę poszatkować,włożyć do garnka,posolić,zalać wodą,ugotować na pół miękko i odcedzić. Miękki boczek wyjąć z kapusty i pokroić w kostkę. Do kiszonej kapusty dodać, mięso,boczek,kiełbasę razem z sosem,grzyby,śliwki,wino i podgotowaną białą kapustę. Całość wymieszać i gotowć na małym ogniu przez godzinę. Bigos wynieść w chłodne miejsce. Na drugi dzień gotować bigos przez godzinę. Na trzeci dzień znów gotować bigos przez godzinę.Gotowy bigos doprawić do smaku solą i pieprzem. Bigos podawać ze świeżym pieczywem. Smacznego!



