margolata

margolata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 169]

Poszarpane placki ziemniaczane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Jedno z ulubionych dań mojego męża

Poszarpane placki ziemniaczane

Składniki:

Poszarpane placki ziemniaczane

 

Sposób przygotowania:

Poszarpane placki ziemniaczane
Ziemniaki ścieramy na tartce o dużych oczkach. Cebulę na tradycyjnej tarce do ziemniaków. Czosnek przeciskamy lub siekamy na bardzo drobną kosteczkę. Odciskamy nadmiar powstałej wody. Solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy natkę pietruszki i po łyżce mąki ziemniaczanej i mąki pszennej oraz wbijamy jajko. Wszystko dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy oliwę lub olej. Kładziemy łyżką masę na patelni, wielkość placuszków zależy od naszych upodobań. Smażymy placuszki na złoty kolor z obu stron. Posypujemy cukrem i podajemy ze śmietaną (tak jada mój mąż) lub podajemy z keczupem (tak wolę ja). Smacznego.