ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Kotlety z kiszonej kapusty z grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne kotlety z kiszonej kapusty z prawdziwkami suszonymi i sosem z gotowania kapusty są bardzo smaczne jako samodzielne danie obiadowe.

Kotlety z kiszonej kapusty z grzybami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kotlety z kiszonej kapusty z grzybami

 

 

  • sos z wywaru: 0,75 - 1 litr wywaru,
  • mąka 4 łyżki,
  • śmietana 18% 100 gram,
  • kostka rosołowa 1 sztuka,
  • sól 3/4 łyżeczki,
  • pieprz mielony 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Kotlety z kiszonej kapusty z grzybami
Grzyby suszone prawdziwki namoczyć w letniej wodzie na 1 godzinę, dodać do kiszonej kapusty, wlać wodę i gotować do miękkości kapusty i grzybów. 

Durszlak postawić na pustym garnku i wylać kapustę z grzybami do durszlaka, wywar będzie do sosu, kapustę wystudzić.

Drobno posiekać nożem kapustę z grzybami, wsypać do miski, dodać bułkę tartą, jajka, kucharka, pieprz mielony, ugotowane ziemniaki pogniecione widelcem i wszystko ręka wyrobić.

Na gorącym oleju smażyć z każdej strony rumiane kotlety.

Do letniego wywaru wsypać mąkę, kostkę rosołową, pieprz mielony, wlać śmietanę, postawić na ogniu i mieszając cały czas rózgą zagotować do zagęszczenia sosu.
Kotlety z kiszonej kapusty z grzybami
Idealne danie obiadowe lub na zimno do bułki.
Kotlety z kiszonej kapusty z grzybami
Można również dać podgrzybki suszone lub świeże grzyby.
Kotlety z kiszonej kapusty z grzybami
Ziemniaki wykorzystać dzień wcześniej z obiadu.
Kotlety z kiszonej kapusty z grzybami
Po usmażeniu odkładać na ręcznik papierowy.
Kotlety z kiszonej kapusty z grzybami