WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 658]

Pasztet z cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny i aromatyczny pasztet warzywny z cukinii z dodatkiem marchewki, cebuli i natki pietruszki. Smaczny na zimno i na gorąco.

Pasztet z cukinii

Składniki:

Pasztet z cukinii

 

  • 3 szklanki cukinii starej na tarce i odciśniętej
  • 1 duża marchewka
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki tartej bułki
  • 4 jajka
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • inne ulubione przyprawy i zioła

Sposób przygotowania:

Pasztet z cukinii

Cukinia

Pasztet z cukinii
Cukinie ścieramy ze skórką, ale bez pestek.

Cukinie myjemy i ściera myślę na grubej tarce, odciskamy sok i 3 szkl przekładamy do miski. Dodajemy też startą marchewkę.

Cebula

Pasztet z cukinii
Cebulkę podsmażamy razem z czosnkiem na oleju.

Cebule i czosnek obieramy i drobno kroimy. Podsmażamy na oleju lekko posolone.

Masa

Pasztet z cukinii
Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę.

Do cukinii i marchewki dodajemy jajka, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki oraz inne zioła i przyprawy wg smaku. Całość dokładnie mieszamy.

Pieczenie

Pasztet z cukinii
Pasztet sporo wyrasta podczas pieczenia.

Blaszkę smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką. Przekładamy do niej masę na pasztet i pieczemy ok 1 godz w 190 stopniach. Podajemy, gdy już się zetnie.