Potrawka rybna

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ryby sprawić, pokroić na średniej wielkości kawałki. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kostkę. Cebulę pokroić na krążki, czosnek

Potrawka rybna

Składniki:

Potrawka rybna

 

  • 1,5 kg różnych ryb
  • 30 dag owoców morza (np. krewetek)
  • 50 dag pomidorów
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 natka pietruszki lub kolendry
  • Sól, pieprz, papryczka chili,
  • Olej lub oliwa
  • Sok z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania:

Potrawka rybna
Ryby sprawić, pokroić na średniej wielkości kawałki. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kostkę. Cebulę pokroić na krążki, czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać olej, poddusić na nim cebulę i czosnek, po kilku minutach dołożyć pomidory. Dodać sól, pieprz, chili i sok z cytryny. Dusić na małym ogniu. Ryby układać warstwami w naczyniu do duszenia, każdą warstwę polewając odrobiną oleju i przygotowanym na patelni sosem pomidorowym. Na wierzchu ułożyć owoce morza, posypać posiekaną pietruszką. Przykryć i pozostawić do duszenia przez pół godziny.