SUPERPRZEPIS

Potrawka z dziczyzny z warzywami

         
ocena: 5/5 głosów: 4
Potrawka z dziczyzny z warzywami Więcej zdjęć (4)

Gościom potrawka tak zasmakowała, że ja zdążyłam tylko miskę oblizać...

Składniki:

Potrawka z dziczyzny z warzywami

 

  • 60 dag łopatki z sarny
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 średnia cebula
  • 20 dag kabaczka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki chrzanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 5 łyżek octu winnego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 listki laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 8 ziaren jałowca
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Potrawka z dziczyzny z warzywami
Mięso czyścimy, kroimy w mniej więcej 1,5 cm kostkę. Olej mieszamy z octem i miodem. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec i obrany oraz pokrojony w plasterki czosnek. Doprawiamy odrobiną soli i świeżo mielonego pieprzu. Marynatą zalewamy mięso, dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki na co najmniej 24 godziny (w tym czasie kilka razy mieszamy). Rozgrzewamy patelnię i wrzucamy mięso wraz z marynatą. Smażymy na rumiano, po czym podlewamy 1/2 szklanki wody, przykrywamy. Dusimy na wolnym ogniu 40 minut. W razie potrzeby podlewamy odrobiną wody. Pietruszkę, marchew i cebulę obieramy. Marchew kroimy w talarki, pietruszkę w kostkę, a cebulę w pióra. Dodajemy do mięsa i dusimy kolejne 10 minut. Kabaczka obieramy, usuwamy miękki miąższ i kroimy w ćwiartki talarków. Paprykę kroimy w kostkę mniej więcej 1 na 1 cm. Dorzucamy do pozostały składników. Podlewamy odrobiną wody. Dodajemy ketchup, musztardę oraz chrzan. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Potrawka jest najlepsza po odgrzaniu.
Potrawka z dziczyzny z warzywami
Warzywa obieramy. Marchew kroimy w talarki, pietruszkę w kostkę, a cebulę w pióra. Dodajemy do mięsa i dusimy kolejne 10 minut.
Potrawka z dziczyzny z warzywami
Kabaczka obieramy, usuwamy miękki miąższ i kroimy w ćwiartki talarków. Paprykę kroimy w kostkę mniej więcej 1 na 1 cm. Dorzucamy do pozostały składników. Podlewamy odrobiną wody.
Potrawka z dziczyzny z warzywami
Dodajemy ketchup, musztardę oraz chrzan. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.