Potrawka z królika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

polecam Potrawkę z królika

Potrawka z królika

Składniki:

Potrawka z królika

 

  • 1 królik
  • 250 g szynki wędzonej
  • 3 łyżki masła
  • 2 cebule
  • 250 ml wytrawnego białego wina
  • 200 ml rosołu
  • 1 łyżeczka mąki
  • sok z cytryny
  • 150 g małych pieczarek
  • 1 łyżka drobno posiekanej
  • natki pietruszki
  • ½ łyżeczki tymianku
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Potrawka z królika
sprawionego królika umyć, osuszyć, podzielić na kawałki i posolić. Cebule obrać, opłukać, drobno posiekać. Szynkę pokroić w kostkę. Pieczarki obrać, opłukać, duże pokroić na pół. W rondlu rozgrzać 2 łyżki masła, włożyć królika i smażyć mieszając, aż mięso się zrumieni. Dodać pokrojoną szynkę, cebulę, pieczarki. Posypać solą, pieprzem i tymiankiem. Wlać wino i rosół. Przykryć i dusić na małym ogniu około godziny. Mąkę wymieszać z 2 łyżkami wody i wlać do potrawki. Włożyć natkę i dusić przez 10 minut. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać z zielonym groszkiem i ryżem.