dido.mun

dido.mun

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 130]

Potrawka z kulkami z metki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wiejskie smaki, kuleczki z mięsa mielonego...

Potrawka z kulkami z metki

Składniki:

Potrawka z kulkami z metki

 

  • 40 dag metki wieprzowej
  • 2 dymki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 główka kapusty
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do zupy typu vegeta
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany

 

 

Sposób przygotowania:

Potrawka z kulkami z metki
Z metki usuń osłonkę. Z masy uformuj 20 kuleczek wielkości włoskiego orzecha. Dymki oczyść, potnij na grube plasterki. Na patelni mocno rozgrzej 1 łyżkę oleju. Włóż klopsiki i delikatnie mieszając, smaż na rumiano (8-10 minut). Gotowe klopsiki przełóż na talerzyk i szczelnie przykryj folią aluminiową, aby nie wystygły. Kapustę dokładnie oczyść, opłucz, wytnij głąb, a liście pokrój na spore kawałki. Na patelnię wlej drugą łyżkę oleju. Wrzuć kapustę. Podlej odrobiną przegotowanej wody i duś pod przykryciem około 5 minut.
Kapustę przypraw na pikantnie sola i pieprzem i przyprawą do. Dołóż pokrojone dymki oraz klopsiki i gotuj jeszcze 2-3 minuty. Gotową potrawkę przełóż na ogrzane talerze. Każdą porcję udekoruj kleksem kwaśnej śmietany i posyp grubo mielonym czerwonym pieprzem.

Tagi:

zupa przyprawy