Sposób przygotowania:
Potrawka z kulkami z metki
Z metki usuń osłonkę. Z masy uformuj 20 kuleczek wielkości włoskiego orzecha. Dymki oczyść, potnij na grube plasterki. Na patelni mocno rozgrzej 1 łyżkę oleju. Włóż klopsiki i delikatnie mieszając, smaż na rumiano (8-10 minut). Gotowe klopsiki przełóż na talerzyk i szczelnie przykryj folią aluminiową, aby nie wystygły. Kapustę dokładnie oczyść, opłucz, wytnij głąb, a liście pokrój na spore kawałki. Na patelnię wlej drugą łyżkę oleju. Wrzuć kapustę. Podlej odrobiną przegotowanej wody i duś pod przykryciem około 5 minut.
Kapustę przypraw na pikantnie sola i pieprzem i przyprawą do. Dołóż pokrojone dymki oraz klopsiki i gotuj jeszcze 2-3 minuty. Gotową potrawkę przełóż na ogrzane talerze. Każdą porcję udekoruj kleksem kwaśnej śmietany i posyp grubo mielonym czerwonym pieprzem.
Kapustę przypraw na pikantnie sola i pieprzem i przyprawą do. Dołóż pokrojone dymki oraz klopsiki i gotuj jeszcze 2-3 minuty. Gotową potrawkę przełóż na ogrzane talerze. Każdą porcję udekoruj kleksem kwaśnej śmietany i posyp grubo mielonym czerwonym pieprzem.