Sposób przygotowania:
Potrawka z kurczaka ze szparagami
1. Umyte, osuszone i oczyszczone z błonek mięso, pokroić w paski, wrzucić do miski. Wsypać pół łyżki słodkiej papryki, majeranek, szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu, wymieszać dokładnie i odstawić na 10 minut do lodówki.
2. Szparagi obrać z łusek, odciąć zdrewniałe końce, umyć i pokroić na dość duże kawałki. Obraną marchewką i pokroić w grubsze plastry, paprykę pozbawioną gniazd nasiennych pokroić w kostkę.
3. Szparagi i marchew wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem, podsmażyć przez 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodać paprykę, przesmażyć. Dorzucić kurczaka i obsmażyć na rumiano (około 5 minut). Dolać przecier pomidorowy, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę ostrą i pół łyżki słodkiej, szczyptę soli, świeżo zmielony pieprz i cukier. Przykryć patelnię i dusić 10 minut. Smacznego!
2. Szparagi obrać z łusek, odciąć zdrewniałe końce, umyć i pokroić na dość duże kawałki. Obraną marchewką i pokroić w grubsze plastry, paprykę pozbawioną gniazd nasiennych pokroić w kostkę.
3. Szparagi i marchew wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem, podsmażyć przez 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodać paprykę, przesmażyć. Dorzucić kurczaka i obsmażyć na rumiano (około 5 minut). Dolać przecier pomidorowy, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę ostrą i pół łyżki słodkiej, szczyptę soli, świeżo zmielony pieprz i cukier. Przykryć patelnię i dusić 10 minut. Smacznego!
lalunia