Sposób przygotowania:
Kurczakowa potrawka z curry i kurkumą
Ćwiartki kurczaka umyć, odciąć mięso ( kości można wykorzystać na wywar ), pokroić na kawałki i podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę smażyć. Następnie podlać rosołem, dodać przyprawy i dusić do miękkości. Gdy mięso kurczaka jest miękkie dodać odsączoną mieszankę oraz opłukaną i odsączoną fasolę. Skrobię kuzu wymieszać w niewielkiej ilości letniej wody i zagęścić nią potrawkę. Zagotować i podawać np. z ryżem.
Hrabina w kuchni
Nina W.
zewa
Dziękuję. Co do skrobi kuzu to ja nie widzę w smaku różnicy już w finalnej potrawie, ale na surowo według mnie ma smak kredy, działa ona zagęszczająco jak mąka ziemniaczana.
zewa
Tak, moja rodzinka lubi dania z kurczaka w między innymi w takim wydaniu i najbardziej z ryżem :) Drugą zaletą jest szybkie przygotowanie.