Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Potrawka z nóżek cielęcych

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Danie obiadowe, najlepiej pasuje do kaszy, ryźu lub puree z ziemniaków

Potrawka z nóżek cielęcych

Składniki:

Potrawka z nóżek cielęcych

 

  • mąki, 1/2 cytryny, 2 żółtka, 3 ziela angielskie, liśc laurowy, 1 korniszon, 1/2 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

Potrawka z nóżek cielęcych
Umyte i oczyszczone nóżki ugotować z jarzynami. Kiedy będą miekkie, odcedzić a rosół częsciowo wygotować, aby zostało tyle, ile potrzeba na sos. Mięso z nóżek pokroić w paski, kości usunąć. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, dodać przyprawy i posiekany drobniutko korniszon. Wycisnąc sok z połowy cytryny i również dodać. Zagotować sos i zaciągnąć zółtkami. Do sosu wrzucić mięso z nóżek, podgrzać nie dopuszczając do zagotowania i wymieszać