Sposób przygotowania:
Potrawka z ryżem
1. Robimy bulion drobiowy. Kawałki kurczaka na rosół i włoszczyznę zalewamy zimną woda (do przykrycia), dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy ok. 1,5 godziny, co jakiś czas usuwając "pianę" z wierzchu bulionu. Doprawiamy solą i pieprzem.
2. Pierś z kurczaka solimy, pieprzymy, kroimy na kawałki, smażymy na oleju na patelni.
3. Cebulkę siekamy, podsmażamy na patelni.
4. Na patelnię z cebulą wsypujemy ryż do risotto, podsmażamy 2 minuty.
5. Do ryżu wlewamy porcjami bulion - kolejną porcję bulionu wlewamy wtedy, gdyż ryż wchłonie poprzednią. Cały proces gotowania powinien trwać 15-20 min.
6. Na ok. 5 min. przed końcem gotowania ryżu dodajemy usmażonego kurczaka, kawałki chorizo, pomidorki koktajlowe pokrojone na ćwiartki, odsączoną kukurydzę. Danie przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano.
7. Przed podaniem danie posypujemy posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
2. Pierś z kurczaka solimy, pieprzymy, kroimy na kawałki, smażymy na oleju na patelni.
3. Cebulkę siekamy, podsmażamy na patelni.
4. Na patelnię z cebulą wsypujemy ryż do risotto, podsmażamy 2 minuty.
5. Do ryżu wlewamy porcjami bulion - kolejną porcję bulionu wlewamy wtedy, gdyż ryż wchłonie poprzednią. Cały proces gotowania powinien trwać 15-20 min.
6. Na ok. 5 min. przed końcem gotowania ryżu dodajemy usmażonego kurczaka, kawałki chorizo, pomidorki koktajlowe pokrojone na ćwiartki, odsączoną kukurydzę. Danie przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano.
7. Przed podaniem danie posypujemy posiekaną natką pietruszki. Smacznego!