Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Potrawka z wieprzowiny, marchewki i groszku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Jest to bardzo smaczne i syte danie.Kruche mięsko z warzywami posypane serem żółtym.Ja podałam z ryżem ugotowanym na sypko.

Potrawka z wieprzowiny, marchewki i groszku

Składniki:

Potrawka z wieprzowiny, marchewki i groszku

Składniki:

  • 50 dag surowej szynki wieprzowej
  • 3 duże marchewki
  • pół puszki zielonego groszku
  • 1 średnia cebula
  • olej do smażenia
  • przyprawa do wieprzowiny
  • sól i pieprz do smaku
  • 20 dag startego sera żółtego

Sposób przygotowania:

Potrawka z wieprzowiny, marchewki i groszku
1. Mięso oczyszczamy,myjemy i dokładnie osuszamy, następnie mięso kroimy w niewielką kostkę.

2. Mięso oprószamy przyprawą do wieprzowiny i przesmażamy na oleju do zrumienienia.

3.Marchewki i cebulę obieramy, myjemy i osuszamy. Marchewki kroimy w słupki, a cebulę w kostkę. Przygotowane warzywa przekładamy do mięsa. Całość podlewamy niewielką ilością wody i gotujemy do miękkości. Odparowujemy cały płyn.

4. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy odsączony z zalewy groszek i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

5.Na talerze nakładamy porcje potrawki i posypujemy startym serem żółtym. Podajemy od razu gorące.