misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Paprykarz z wieprzowiny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

paprzykarz z wieprzowiny,polecam;-)

Paprykarz z wieprzowiny

Składniki:

Paprykarz z wieprzowiny

 

  • 50 dag wieprzowiny bez kości
  • 5-6 cebul
  • 4 duże strąki słodkiej papryki
  • 3 duże mięsiste pomidory
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki masła
  • po łyżeczce mielonego imbiru i szafranu
  • 1/2łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki kminku
  • łyżka posiekanych listków kolendry
  • 1/4 szklanki bulionu
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Paprykarz z wieprzowiny
Umyte i osuszone mięso pokroić w drobną kostkę, posolić, posypać gałką muszkatołową. Obraną cebulę pokroić w kostkę, pomidory (bez skórki) – w plasterki, oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę –w paski, posypać kminkiem, wymieszać. Czosnek drobno posiekać. Szafran zalać łyżką wrzątku. W rondlu stopić masło, podsmażyć cebulę i czosnek, dodać imbir, kolendrę, paprykę i pomidory, a patem mięso. Smażyć je na dość silnym ogniu, mieszając, 3-4 minuty, włożyć połowę szafranu, skropić bulionem, dusić pod przykryciem, pod koniec duszenia wymieszać z pozostałym szafranem i winem, podgrzać, posypać zieloną kolendrą.

Tagi:

beza bezy papryka