Sposób przygotowania:
Powidła śliwkowe z cynamonem
Śliwki umyć, osuszyć i pokroić na połówki i usunąć pestki. Śliwki przełożyć do rondla. Podlać wodą i podgrzewać całość, aż puszą sok. Mieszać całość co jakiś czas, a gdy puszczą sok dodać ok. 1/3 cukru (trzeba próbować w trakcie, gdyż ilość cukru zależy od tego jak słodkie są śliwki). Smażyć powidła przez ok. 2 godziny, mieszając co jakiś czas, aby nie przywarły do garnka. Następnie dodać kolejną porcję cukru i smażyć kolejne ok. 2-3 godziny mieszając, aż zaczną gęstnieć. Na koniec dodać cynamon i smażyć kilka minut. Gdy powidła będą spadać z łyżki porcjami, a nie będą spływać przekładać do wyparzonych słoików i zakręcać. Pasteryzować ok. 10-15 minut w garnku wyłożonym ściereczką. Następnie ułożyć je do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.