Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Powidła z czarnej i czerwonej porzeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Porzeczki z dodatkiem cukru przestają być kwaśne, a stają się idealne do kanapeczek i deserów. Prosty przepis.

Powidła z czarnej i czerwonej porzeczki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Powidła z czarnej i czerwonej porzeczki

 

  • 2 kg porzeczek czerwonych i czarnej
  • 1 kg cukru
  • 1 konfiturex
  • 1 łyżka imbiru

Sposób przygotowania:

Powidła z czarnej i czerwonej porzeczki
Porzeczki najpierw myjemy i obieramy z szypułek. Wkładamy do miski, zasypujemy na noc cukrem. Następnego dnia przekładamy do garnka lub głębokiej patelni. Trzymamy na ogniu przez około godzinę. Następnie dodajemy dżemix i imbir. Mieszamy i przekładamy do słoików (które wekujemy na zimę) lub miseczek.
Powidła z czarnej i czerwonej porzeczki
Etap 1 - porzeczki zasypujemy na noc cukrem
Powidła z czarnej i czerwonej porzeczki
Etap 2 - następnie przekładamy a patelnie
Powidła z czarnej i czerwonej porzeczki
Etap 3 - dodajemy ewentualnie coś do żelowania i imbir