goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Powidło mirabelkowo-jabłkowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Powidło świetne do ciast, ciasteczek, rogalików

Powidło mirabelkowo-jabłkowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Powidło mirabelkowo-jabłkowe

 

Sposób przygotowania:

Powidło mirabelkowo-jabłkowe
Mirabelki przebieramy, dokładnie myjemy. Przekładamy je do rondla(najlepiej z grubym dnem), smażmy przez 5 dni. W pierwszy dzień przez 1 1/2 godziny w następnie dni po 30 minut. Jabłka obieramy, kroimy na kawałki/plasterki i dusimy do całkowitego rozpadnięcia. Dodajemy do mirabelek i całość dusimy razem około 1 godzinę. Dodajemy cukier. Mieszamy, smażmy. Gorące powidło przekładamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy. Odwracamy do góry dnem.
Powidło mirabelkowo-jabłkowe
Mirabelki smażymy w rondlu z grubym dnem przez 5 dni
Powidło mirabelkowo-jabłkowe
Jabłka obieramy, kroimy na kawałki/plasterki i dusimy do całkowitego rozpadnięcia
Powidło mirabelkowo-jabłkowe
Pod koniec smażenia dodajemy cukier, mieszamy.