Nika53

Nika53

Starszy Kucharz
[Przepisów: 66]

Książka Kucharska: Smaczne przetwory domowe

Powidło z borówek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis z książki Artura Jabłońskiego Smaczne Przetwory Domowe

Powidło z borówek

Składniki:

Powidło z borówek

 

  • 1 kg borówek,
  • pół kilo cukru,
  • 1 szklanka wody.

 

 

Sposób przygotowania:

Powidło z borówek
Dojrzałe, umyte borówki umieścić w misce do gotowania, wlać przegotowaną wodę i na słabym ogniu gotować aż do pełnego rozmiękczenia owoców. Przegotowane, gorą- ce borówki przetrzeć przez sito lub w mikserze. Otrzyma- ne piure włożyć do miski, dodać cukier i gotować dotąd, dopóki gotowana masa nie wygotuje się do 1/3 początkowej objętości. Gorące powidło rozmieścić następnie należy w suchych, podgrzanych słoikach, ostudzić, po czym szczelnie zamknąć.

Tagi:

powidło