BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Żurek z płuckami wieprzowymi

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Polecam pyszny żurek z płuckami, takim żurkiem zachwyca sie moja rodzinka która uwielbia żurek jak i płucka.

Żurek z płuckami wieprzowymi

Składniki:

Żurek z płuckami wieprzowymi

 

  • 500 g. płucek wieprzowych
  • cebula 1 szt,
  • 1,5 l. wody,
  • 0,5 l. zakwaszonego żuru,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz do smaku,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie 3 kulki,
  • przyprawa uniwersalna do smaku,
  • przyprawa płynna do smaku,
  • 3 większe ziemniaki,
  • marchewka 1 szt,
  • kawałek selera,

Sposób przygotowania:

Żurek z płuckami wieprzowymi
1. Płucka wieprzowe oczyścić ,kilka razy przepłukać zimną wodą , ugotować do miekkości z cebulą, liściem laurowym, zielem angielskim oraz z marchewką i kawałkiem selera.

2. Po ugotowaniu płucka wyjąc na talerz, pokroić w mniejszą kostkę, cebulę wyrzucić a marchewkę i seler pognieść widelcem i z powrotem włożyć do żuru.

3. Wywar z płucek zaląc żurem dodać pokrajane płucka, przeciśniemy przez praskę czosnek, doprawić solą , pieprzem, przyprawą uniwersalną oraz przyprawą w płynie gotować na małym ogniu około 15 minut.

4. Ziemniaki obrać pokroić w kostkę opłukać ugotować do miekkości, odlać wodę czyli ( odcedzić )

Na talerz nałożyć porcje ziemniaków i żaląc żurkiem z płuckami. 

Smacznego.