Sposób przygotowania:
Barszcz chrzanowy na wędzonce
Do garnka przekładamy żeberka wędzone, dodajemy obrana cebulę, listki laurowe oraz ziarna ziela angielskiego i pieprzu. Zalewamy 3-4 litrami, gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa.
Mięso wyjmujemy z wywaru, wlewamy zakwas i dodajemy chrzan tarty, zagotowujemy, gotujemy przez 5 minut. Zupę zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody, na końcu wlewamy śmietanę wymieszaną z niewielką ilością zupy.
Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Zupę podajemy z ugotowanymi jajkami na twardo.
Mięso wyjmujemy z wywaru, wlewamy zakwas i dodajemy chrzan tarty, zagotowujemy, gotujemy przez 5 minut. Zupę zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody, na końcu wlewamy śmietanę wymieszaną z niewielką ilością zupy.
Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Zupę podajemy z ugotowanymi jajkami na twardo.