migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Żurek z nutą chrzanu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszny żurek na domowym zakwasie wzbogaciłam nieco dodatkiem chrzanu. Kwaśny posmak żurku fajnie komponują się z nutką chrzanu. Zurek jadam ale nie nalezy do moich ulubionych zup ale z dodatkiem chrzanu zdecydowaniej lepiej mi smakuje.

Żurek z nutą chrzanu

Składniki:

Żurek z nutą chrzanu

 

  • 2 l bulionu ( u mnie wywar z warzyw i kości wieprzowych)
  • 1/2 l domowego zakwasu na żurek
  • 2 listki laurowe
  • 2 łyzki majeranku
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki chrzanu u mnie ze słoiczka
  • 4-5 łyżek kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • dodatki: biała kiełbasa, jajka

 

Sposób przygotowania:

Żurek z nutą chrzanu
Do garnka wlać bulion. Dodać przyprawy-listki laurowe, majeranek oraz pokrojone ząbki czosnku, zagotować. Następnie wlać zakwas oraz dodać chrzan i ponownie zagotować. Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wywaru. Mieszankę wlać do zagotowanego żurku i jeszcze chwilkę gotować. Do smaku doprawić sola jeśli potrzeba. Białą kiełbaskę, którą podałam z żurkiem sparzyłam w tym bulionie na którym gotowałam zurek. Bulion zagotowałam i sparzyłam kiełbaski. Następnie kiełbaski wyłowiłam i gotowałam żurek dalej wg przepisu. Sparzone kiełbaski pokroiłam na plasterki i potem podałam z gotowym już żurkiem.