katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1652]

Barszcz biały mięsny z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Bardzo smaczna i szybka zupa na co dzień i na świąteczny stół. W święta zawsze smakuje lepiej i wygląda dostojniej.

Barszcz biały mięsny z pieczarkami

Składniki:

Barszcz biały mięsny z pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Barszcz biały mięsny z pieczarkami
Mięso myjemy, kroimy(można je obsmażyć), wkładamy do garnka zalewamy wodą i gotujemy. Dodajemy liść laurowy, kulki pieprzu, duży kapelusz suszonego prawdziwka, trochę solimy i gotujemy. Dodajemy pokrojoną marchew, czosnek przeciśnięty przez praskę i kawałek wędzonki(boczek,wędzona kość albo wędlina). Gotować do miękkości gdy mięso zacznie mięknąć dodać pokrojone pieczarki można je podsmażyć. Dodajemy majeranek, zakwas wg uznania. Na koniec dodajemy śmietanę. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i dowolnie kroimy.  Zupę nalewamy na talerze dodajemy jajka i obsypujemy natką pietruszki.