WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Biały barszcz z kiełbaską i ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jedno z najważniejszych wielkanocnych dań, u mnie w zmienionych wersjach gości bardzo często. Tym razem z białą kiełbaską i ziemniakami.

Biały barszcz z kiełbaską i ziemniakami

Składniki:

Biały barszcz z kiełbaską i ziemniakami

 

Sposób przygotowania:

Biały barszcz z kiełbaską i ziemniakami
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Lekko podsmażamy na odrobinie oleju.

Przekładamy do garnka, dodajemy ziele, listek i wkładamy białe kiełbaski. Zalewamy ok 2 litrami wody i zagotowujemy.

Obrane ziemniaki gotujemy oddzielnie, aby się nie rozgotowały i kroimy w kostkę.

Ugotowane kiełbaski wyławiamy z wywaru, a dodajemy zakwas na barszcz i zagotowujemy. Dodajemy ziemniaki i pokrojone w plasterki kiełbaski. Chwilę gotujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

Po wyłączeniu zabielamy słodką śmietaną.