Sposób przygotowania:
Żurek wielkanocny
Do większego garnka włóż obrane, opłukane, pokrojone w kostkę warzywa, zalej zimną wodą (około 2 litrów). Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę,ziele angielskie oraz liście laurowe.
Doprowadź do zagotowania i gotuj tak około 15 -20 minut.
Dodaj białą kiełbasę pokrojoną w plastry.
Następnie zalej żurkiem dodaj majeranku, przypraw do smaku pieprzem i solą oraz przyprawą uniwersalną.
Podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem.
Żurek można zabielić śmietaną.
Doprowadź do zagotowania i gotuj tak około 15 -20 minut.
Dodaj białą kiełbasę pokrojoną w plastry.
Następnie zalej żurkiem dodaj majeranku, przypraw do smaku pieprzem i solą oraz przyprawą uniwersalną.
Podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem.
Żurek można zabielić śmietaną.
gusia1000
BozenaMatuszczyk