agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Powiew wiosny

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Babka wiosenna o smaku śmietankowym

Powiew wiosny

Składniki:

Powiew wiosny

 

  • olej 0,5 szklanki
  • sól 1 szczypta
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • dekoracje 1 opak
  • aromat śmietankowy 6 kropli
  • woda przegotowana 0,5 szklanki
  • mąka krupczatka 2,5 szklanki
  • jajka 6 szt
  • cukier 1,5 szklanki

Sposób przygotowania:

Powiew wiosny
Sparzyć jajka kurze aby zniwelować bakterie. Wybić jajka do dwóch naczyń, oddzielając białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli po odwróceniu miski piana nie powinna wydostać się poza naczynie, następnie dodać cukier, olej, wodę, żółtka, olejek śmietankowy, mąkę i na końcu proszek do pieczenia wymieszać dokładnie na jednolitą masę. Całe ciasto przełożyć do natłuszczonej foremki do pieczenia babek. Piec babkę w temp. około 180 st. C przez około 40-50 minut. Następnie wyjąć babkę i ostudzić. Udekorować gotowymi elementami z masy cukrowej np. tulipanami.

Tagi:

jajko jajka