MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Pralinki karmelowe z chrupką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pralinki – takie małe, a tyle radości mogą sprawić ? Te przygotowałam w dniu moich imienin w trybie ekspres z ricotty, pszenicy z melasą i karmelowych cukierków.

Pralinki karmelowe z chrupką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pralinki karmelowe z chrupką

 

  • 12 cukierków karmelowych
  • 125 g sera ricotta
  • 1 szkl. chrupiącej pszenicy z melasą (zboże ekspandowane)
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 3-4 łyżki gorącej wody

Sposób przygotowania:

Pralinki karmelowe z chrupką
Cukierki z ricottą podgrzewamy w rondelku, aż się rozpuszczą i dobrze połączą.

Rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie i wlewamy do rondelka oraz wsypujemy pszenicę i całość dokładnie mieszamy.

Masą wypełniamy wgłębienia w foremkach na pralinki/kostki lodu i chłodzimy w lodówce około godzinę, aby stężały.
Pralinki karmelowe z chrupką
Najpierw podgrzewamy ricottę z cukierkami karmelowymi
Pralinki karmelowe z chrupką
Dodajemy żelatynę i chrupki, mieszamy całość
Pralinki karmelowe z chrupką
Masą napełniamy foremki i chłodzimy, aby stężała

Tagi:

pralinki deser