Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1238]

Galaretka drobiowo- wieprzowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Pyszne galaretki mięsne z warzywami. Doskonała przekąska na zimno dla całej rodziny. Każdemu będą smakować.

Galaretka drobiowo- wieprzowa

Składniki:

Galaretka drobiowo- wieprzowa

 

 

Sposób przygotowania:

Galaretka drobiowo- wieprzowa
1. Nóżki wieprzowe, nogi z kurczaka oraz golonkę przekładam do garnka. Zalewam wodą do pełności. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie oraz przyprawę. Gotuję na małym ogniu około 2 godziny.

2. Dodaję marchewkę oraz seler. Gotuję jeszcze 30 minut. Następnie mięso oraz warzywa wyjmuję z wywaru. Gorący wywar przecedzam i rozpuszczam w nim żelatynę.

3. Przestudzone mięso obieram z kości i kroję na mniejsze kawałki. Jarzyny kroję w kostkę. Do mięsa i jarzyn wlewam wywar. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Dodaję posiekaną natkę pietruszki. Mieszam.

4. Wywar z mięsem przelewam do szklanek. Odstawiam do stężenia. Podaję z pieczywem, odrobiną octu lub soku z cytryny.