Sposób przygotowania:
Galaretka drobiowo- wieprzowa
1. Nóżki wieprzowe, nogi z kurczaka oraz golonkę przekładam do garnka. Zalewam wodą do pełności. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie oraz przyprawę. Gotuję na małym ogniu około 2 godziny.
2. Dodaję marchewkę oraz seler. Gotuję jeszcze 30 minut. Następnie mięso oraz warzywa wyjmuję z wywaru. Gorący wywar przecedzam i rozpuszczam w nim żelatynę.
3. Przestudzone mięso obieram z kości i kroję na mniejsze kawałki. Jarzyny kroję w kostkę. Do mięsa i jarzyn wlewam wywar. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Dodaję posiekaną natkę pietruszki. Mieszam.
4. Wywar z mięsem przelewam do szklanek. Odstawiam do stężenia. Podaję z pieczywem, odrobiną octu lub soku z cytryny.
2. Dodaję marchewkę oraz seler. Gotuję jeszcze 30 minut. Następnie mięso oraz warzywa wyjmuję z wywaru. Gorący wywar przecedzam i rozpuszczam w nim żelatynę.
3. Przestudzone mięso obieram z kości i kroję na mniejsze kawałki. Jarzyny kroję w kostkę. Do mięsa i jarzyn wlewam wywar. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Dodaję posiekaną natkę pietruszki. Mieszam.
4. Wywar z mięsem przelewam do szklanek. Odstawiam do stężenia. Podaję z pieczywem, odrobiną octu lub soku z cytryny.