pioge7

pioge7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 603]

Prawdziwki duszone w maśle

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 29

pyszne prawdziwki w sam raz na zimę

Prawdziwki duszone w maśle

Składniki:

Prawdziwki duszone w maśle

 

  • 1 kg młodych prawdziwków
  • 2 kg masła
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki mielonego pieprzu

Sposób przygotowania:

Prawdziwki duszone w maśle
Grzyby oczyścić, osuszyć na lnianej ściereczce. Słoiki (500 ml) umyć i wyprażyć w piekarniu.
Masło zagotować na wolnym ogniu do oddzielenia serwatki, zdjąć z ognia, gdy serwatka opadnie na dno, zalać sklarowane masło. Sklarowane masło ponownie podgrzać, wrzucić do niego osuszone grzyby, dusić 10-15 minut, dodać sól, pieprz. Wymieszać. Grzyby z masłem przełożyć do słoików. Zakręcić i pasteryzować 60 minut. NA drugi dzień pasteryzację powtórzyć. Woda powinna pokrywać całe słoiki.