Edyta2002

Edyta2002

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 196]

Prawdziwki duszone w śmietanie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Zbierać grzybów nie lubię ale jeść tak pod każdą postacią....

Prawdziwki duszone w śmietanie

Składniki:

Prawdziwki duszone w śmietanie

 

  • 1 kg prawdziwków (mogą być mrożone)
  • 3 duże cebule
  • 1 szklanka slodkiej śmietany 30%
  • 3 lyżki mąk
  • 2 szklanki kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Prawdziwki duszone w śmietanie
Wlać do rondla slodką śmietanę i tak dlugo podgrzewać aż się zredukuje i na dnie naczynia pojawi się tluszcz. Cebulę obrać, posiekać i dodać do rondla ze śmietaną. Prawdziwki pokroić w grubą kostkę i do rondla i troszkę posolić. Puszczą dużo wody, trzeba więc je dusić powoli, aż plyn odparuje. W momencie gdy plyn odparowala a prawdziwki zaczęly się smażyć w tluszczu dodać mąkę i zasmażyć. Dodać do grzybów kwaśną śmietanę, doprawić solą i pieprzem do smaku. Smacznego...