Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1117]

Penne z mięsem mielonym i jesiennymi warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jesienią chętnie sięgamy po bakłażany, cukinię i paprykę. To właśnie te warzywa, wraz z mięsem mielonym i passatą pomidorową, stworzyły pyszny sos do makaronu penne na nasz dzisiejszy obiad.

Penne z mięsem mielonym i jesiennymi warzywami

Składniki:

Penne z mięsem mielonym i jesiennymi warzywami

 

Sposób przygotowania:

Penne z mięsem mielonym i jesiennymi warzywami

ETAP 1:

Penne z mięsem mielonym i jesiennymi warzywami
Warzywa - cebulę, bakłażana, cukinię i paprykę - kroimy w kostkę

Warzywa - cebulę, bakłażana, cukinię i paprykę - po umyciu i osuszeniu kroimy w kostkę.

ETAP 2:

Penne z mięsem mielonym i jesiennymi warzywami
Warzywa i mięso smażymy na oliwie, dodajemy passatę pomidorową

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy na niej warzywa, a gdy te będą miękkie, przyprawiamy je solą i pieprzem, dodajemy mięso.

Gdy mięso będzie usmażone, dodajemy jeszcze odrobinę soli, bulion, passatę pomidorową, oregano, bazylię i paprykę mieloną.

Podgrzewamy, aż sos się zredukuje i odpowiednio zagęści.

ETAP 3:

Penne z mięsem mielonym i jesiennymi warzywami
Równolegle gotujemy makaron penne - wg instrukcji na opakowaniu

Równolegle gotujemy makaron. Odrobinę wody z gotującego się makaronu łączymy z sosem. Ugotowany makaron odcedzamy i łączymy z sosem.