Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Prawie tajska cytrynowa zupa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Wywar drobiowy z mlekiem kokosowym na cytrynowo.

Prawie tajska cytrynowa zupa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Prawie tajska cytrynowa zupa

 

  • 1 ćwiartka z kurczaka
  • 1 marchew duża ( lub 2 mniejsze )
  • kawałek białej części pora
  • kawałek selera ( wielkości 1/2 pietruszki )
  • 1/2 pietruszki
  • kilka listków lubczyku
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • kilka listków selera
  • szczypta kurkumy
  • 1 żółtko
  • otarta skórka z cytryny
  • 1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej
  • 1/2 szklanki mleczka kokosowego
  • 3 szklanki wody
  • 2 garści cienkiego makaronu ryżowego
  • 3 łyżki pokrojonych listków melisy ( lub natki pietruszki )
  • sól do smaku
  • cukier do smaku

 

Sposób przygotowania:

Prawie tajska cytrynowa zupa
Ułożyć w garnku .mięso , związane nicią listki pietruszki, lubczyku , selera , por .Dodać marchewki, pietruszkę i kawałek selera .Zalać wodą i osolić szczyptą soli . Gotować , aż mięso będzie miękkie .Zaparzyć kilkoma łyżkami wrzątku trawę cytrynową . Przecedzić wywar z kurczaka .Obrać mięso - odłożyć 1/2 marchewki ( resztę marchwi , seler i pietruszkę można użyć do sałatki ). Zmiksować mięso , mleko kokosowe , przecedzony wywar z trawy cytrynowej , szczyptę kurkumy i wywar na zupę . Żółtko zmieszać z kilkoma łyżkami wywarui zaciągnąć nim zupę .Dodać otartą skórkę cytrynową i sok z cytryny .Doprawić do smaku . Makaron ryżowy zalać wrzątkiem i zostawić przykryty na 5 minut. Odcedzić .
Połowę ugotowanej marchewki pokroić w drobną kosteczkę . Zmieszać ryż z marchewką i usiekaną melisą ( lub natką pietruszki ) .
Podawać układając na talerzu porcję makaronu i oblewać go zupą . Dekorować .
Prawie tajska cytrynowa zupa
Gromadzimy produkty zanim zaczniemy gotowanie - ułatwimy sobie pracę
Prawie tajska cytrynowa zupa
Przecedzony wywar odstawiamy , mieso obieramy i miksujemy z wywarem
Prawie tajska cytrynowa zupa
Zupa po zmiksowaniu i dodaniu mleczka kokosowego i kurkumy poowinna być kremowa i mieć piekny żółty kolor
Prawie tajska cytrynowa zupa
Ze sparzonej i wyszorowanej cytryny otrzeć ( a w zasadzie zeskrobać pasexczki cytryny do dekoracji zupy