Prawie walijskie ciasto maślane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

pyszne mięciutkie aromatyczne ciasto

Prawie walijskie ciasto maślane

Składniki:

Prawie walijskie ciasto maślane

 

  • 175 gram mąki pszennej
  • 85 gram cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 gram rodzynek sułtanek
  • 1 łyżka mleka
  • 3 surowe jaja
  • masło roślinne 100 gram
  • 50 gram masła lub oleju
  • 200 gram czekolady
  • 50 gram śmietany kremówki

Sposób przygotowania:

Prawie walijskie ciasto maślane
Do szerokiej miseczki wyjęłam roztopione masło roślinne i wsypałam cukier puder. Zmiksowałam na puszystą konsystencję.Stopniowo wbijałam po jednym jaju i dosypując mąkę pszenną. Na koniec dodałam namoczone wcześniej w mleku rodzynki, oraz jedną łyżkę mleka. Ponownie zmiksowałam. Całość przelałam do okrągłej formy wyłożonej pergaminem.Piekłam 15 minut w 190 s.c. Gdy ostygło , polałam je polewą czekoladową po wierzchu. Polewa: Do rozpuszczonej czekolady dodałam masło i śmietanę kremówkę. Całość wymieszałam.

Tagi:

czekolada