Prażona znad ogniska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zachęcam do spróbowania.....

Prażona znad ogniska

Składniki:

Prażona znad ogniska

 

  • 1 główka młoda kapusta,
  • 1 kg pierś z kurczaka,
  • 30 dkg marchewka,
  • 30 dkg cebula,
  • 30 dkg zielona fasolka szparagowa,
  • 30 dkg pieczarki,
  • 0,5 pęczka koperek,
  • 3 łyżki przyprawa do kurczaka Prymat,
  • 1 łyżka Sól,
  • 1 łyżka pieprz czarny mielony Prymat

Sposób przygotowania:

Prażona znad ogniska
Z młodej kapusty usunąć wierzchnie liście, umyć je, wyłożyć nimi dno i boki żeliwnego garnka .Opłukane piersi z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z przyprawą do kurczaka, odstawić na 30 min do lodówki. Kapustę niezbyt drobno pokroić.Obraną cebulę posiekać, marchewkę i pieczarki pokroić w plasterki. Opłukany koperek posiekać. W dużej misce wymieszać kapustę, pieczarki, koperek, cebulę, marchewkę, fasolkę, sól oraz pieprz. Na dnie garna ułożyć 1/3 ilości warzyw, następnie 1/2 ilości kurczaka, warzywa, kurczaka i warzywa. Wierzch przykryć odłożonym liściem kapusty i pokrywką. Ustawić garnek/kociołek w żarze z ogniska. Prażyć potrawę przez 1,5 godziny.