SUPERPRZEPIS

Prażonka

  • 7
  • Agiatis
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Prażonka Więcej zdjęć (2)

Prażonka znana mi jako duszonka, którą robił wujek na działce. Zrobiona w piekarniku, w garnku ceramicznym - proste i sycące danie;)

Składniki:

Prażonka

 

Sposób przygotowania:

Prażonka
Nastawiamy piekarnik na 200*C Ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy w cienkie plastry. Cebulę także obieramy i kroimy w plastry, następnie rozdzielamy okręgi od siebie. Z boczku usuwamy skórę, którą kładziemy na dno wysmarowanego uprzednio tłuszczem garnka.Boczek kroimy w kostkę. Na dno garnka układamy warstwę plasterków ziemniaków przyprawiamy solą i pieprzem, następnie układamy cebulę i boczek, ponownie warstwę ziemniaków którą przyprawiamy solą i pieprzem , cebulę i boczek - tak do zakończenia składników. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około godziny. Podajemy zaraz po przygotowaniu;) Smacznego!
Prażonka
Prażonka chilę przed włożeniem do piekarnika