cremebrule

cremebrule

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 29]

Prażonki z ogniska

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Piekne danie prosto z ogniska :)

Prażonki z ogniska

Składniki:

Prażonki z ogniska

 

  • Garnek do prazonek (na zdjeciu) + Ognisko
  • 1,5kg ziemniakow
  • 1kg boczku
  • 0,5kg kielbasy
  • 0.5 kg sloniny ze skorka
  • sol, pieprz
  • papryka czerwona mielona
  • przyprawa chilli
  • (mozna zmniejszyc ilosc ziemniakow i dodac papryke, buraczki lub kapuste)

Sposób przygotowania:

Prażonki z ogniska
Dno garnka wykladamy skorka sloniny i plastrami sloniny. Boczek kroimy na plastry, ziemniaki na kawalki wielkosci kesa, kielbase w polplasterki dosc grube, jesli dodajemy inne warzywa, rowniez kroimy je w kostke. Boki garnka obkladamy plastrami boczku a w srodek warstwami ukladami reszte skladnikow przesypujac przyprawami, az zapelnimy garnek. Garnek nalezy odpowiednio zamknac i wstawic do dobrze rozzazonego ogniska na 35 minut, a potem zostaje juz tylko cieszyc sie tym tradycyjnym smakiem, najlepiej z ogoreczkiem kiszonym:)