Adam28

Adam28

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 88]

Prażucha

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Prażucha tak dobra że palce lizać

Prażucha

Składniki:

Prażucha

 

  • 20 dag maki pszennej
  • 20 dag maki gryczanej
  • 0,5 l wody
  • sól
  • 6 dag słoniny lub wędzonego boczku do polania

Sposób przygotowania:

Prażucha
Mąkę przesiać, zrumienić na jasnozłoty kolor, często mieszając, wsypać do garnka, zalać wrzącą, osoloną wodą, szybko mieszać i rozcierać dokładnie aby nie było grudek i powstało gęste ciasto. Pozostawić w garnku pod przykryciem na brzegu płyty na 0,5 godziny lub wstawić do piekarnika i zapiec. Słoninę lub tez boczek pokroić w kosteczkę, stopić. Łyżeczkę stołową zanurzać w tłuszczu i kłaść nieduże kluski na ogrzany półmisek. Okrasić tłuszczem. Podaje się również posypaną serem twarogowym.

Tagi:

mak