mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Prażuchy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Najlepsze ze skwarkami, cebulką i zsiadłym mlekiem :) Znane śląskie danie :)

Prażuchy

Składniki:

Prażuchy

 

 

  • 3 cebule
  • 150 g słoniny

Sposób przygotowania:

Prażuchy
Ziemniaki obrać, gotować w osolonej wodzie, na 10 minut przed końcem gotowania odlać część wody, zostawić około pół szklanki, zasypać ziemniaki mąką (około centymetrowa warstwa), zakryć garnek, odczekać kilka minut, następnie ubijać pałką (lub ubijakiem) na kleistą masę. Nabierać porcje masy łyżką zanurzoną w oliwie lub innym tłuszczu i rzucać na talerz. Polać tłuszczem z podsmażoną cebulą.