iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Precelki w cukrze

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Słodkie, kruche z dodatkowo cukrowa otoczką ciasteczka są pysznym dodatkiem do popołudniowej kawy lub herbatki.

Precelki w cukrze Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Precelki w cukrze

ciasto:

dodatkowo:

  • cukier do obtoczenia

Sposób przygotowania:

Precelki w cukrze

ETAP 1:

Precelki w cukrze
Delikatnie posypujemy mąka ciasto i wycinamy ciastka.

Mąkę przesiać i wymieszać na sucho z cukrem, cynamonem i szczyptą soli, następnie dodać zimne masło pokrojone w kostkę, jajka oraz śmietanę, szybko zagnieść kruche ciasto i schłodzić około 2 godzin w lodówce.

Schłodzone ciasto rozwałkować na około 1/2 cm na podsypanej delikatnie maka stolnicy i foremką wyciąć kształt ciastka.

ETAP 2:

Precelki w cukrze
Można maczać ciastka w brązowym cukrze.

zanurzyć z jednej strony w cukrze i kłaść cukrem do góry na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia.

Piec w temp. 180 st około 13-14 minut.