Sposób przygotowania:
Wiosenne ciasteczka
Ciasto:
Margarynę i cukier utrzeć na puszystą masę. Ubić jajka i stale mieszając dodawać powoli do masy, dodać też esencję cytrynową. Obie mąki, sól i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać przez sito i dodać do masy. Wymieszać, najpierw drewnianą łyżką, a potem wyrabiać ręką. Wyłożyć ciasto na stolnicę posypaną mąką i rozwałkować na grubość ok. 3 mm.
Foremką o karbowanych brzegach (5,5 cm średnicy) wycinać jak najwięcej ciasteczek. Ułożyć na wysmarowanej margaryną blasze. Z połowy ciasteczek wyciąć okrągłą foremką (4 cm średnicy) środki. Resztę ciasta zagnieść, rozwałkować i wyciąć następne ciastka. Trzeba uważać, aby mieć parzystą liczbę ciasteczek (ok. 50 szt.). Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 15 min na złoty kolor. Przełożyć na kratkę kuchenną aby ostygły.
Krem z limonek:
Margarynę, cukier, skórkę otartą z limonki utrzeć na puszystą masę, dodać sok, ucierać dalej do połączenia się składników. Kremem posmarować wszystkie pełne ciasteczka, przykryć kółeczkami. Posypać cukrem pudrem.
Lukier:
W misce wymieszać cukier puder, sok z limonki i barwnik spożywczy. Wypełnić lukrem środki ciasteczek i zostawić do zastygnięcia.
Margarynę i cukier utrzeć na puszystą masę. Ubić jajka i stale mieszając dodawać powoli do masy, dodać też esencję cytrynową. Obie mąki, sól i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać przez sito i dodać do masy. Wymieszać, najpierw drewnianą łyżką, a potem wyrabiać ręką. Wyłożyć ciasto na stolnicę posypaną mąką i rozwałkować na grubość ok. 3 mm.
Foremką o karbowanych brzegach (5,5 cm średnicy) wycinać jak najwięcej ciasteczek. Ułożyć na wysmarowanej margaryną blasze. Z połowy ciasteczek wyciąć okrągłą foremką (4 cm średnicy) środki. Resztę ciasta zagnieść, rozwałkować i wyciąć następne ciastka. Trzeba uważać, aby mieć parzystą liczbę ciasteczek (ok. 50 szt.). Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 15 min na złoty kolor. Przełożyć na kratkę kuchenną aby ostygły.
Krem z limonek:
Margarynę, cukier, skórkę otartą z limonki utrzeć na puszystą masę, dodać sok, ucierać dalej do połączenia się składników. Kremem posmarować wszystkie pełne ciasteczka, przykryć kółeczkami. Posypać cukrem pudrem.
Lukier:
W misce wymieszać cukier puder, sok z limonki i barwnik spożywczy. Wypełnić lukrem środki ciasteczek i zostawić do zastygnięcia.
evita0007