Magdzia989

Magdzia989

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Precelki z rumem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Doskonałe do kawy, delikatne i chrupiące.

Precelki z rumem

Składniki:

Precelki z rumem

 

  • Na 50 precelków ;)

 

 

  • 100g cukru pudru

 

  • 1 żółtko, szczypta soli

 

  • 1 łyżka rumu

 

 

 

  • Polewa:

 

  • 1 żółtko
  • 1 łyżka rumu
  • 150g cukru pudru

Sposób przygotowania:

Precelki z rumem
1. Mąkę i cukier puder wymieszać na stole. W zrobiony dołek wbić żółtko, osolić i dodać rum. Masło wrzucić do mąki i szybko wyrabiać ciasto. Nadać ciastu kształt kuli i zostawić w chłodnym miejscu, pod przykryciem. 2. Ponownie zagnieść ciasto, zrobić wałek z którego odcinać kawałki i formować je na małe precelki. Następnie ułożyć ciastka na blachę i piec. Upieczone precelki powinny mieć jasny kolor. Czas pieczenia ok 175 stopni. 3.Dobrze utrzeć cukier, białko i rum, aby uzyskać białą polewę. Zanurzyć precle w polewie lub posmarować. Rozłożyć do wyschnięcia na drucianej siatce.