Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Pręga wołowa duszona w winie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pręga wołowa odpowiednio długo duszona jest pyszna, krucha a sos jest mocny, esencjonalny i o wyraźnym smaku - tak przygotowane mięso pasuje i do klusek, kasz i do ziemniaków.

Pręga wołowa duszona w winie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pręga wołowa duszona w winie

 

  • 1 kg pręgi wołowej
  • tłuszcz do smażenia (masło klarowane)
  • mąka ziemniaczana (do obtoczenia kawałków mięsa)
  • 150 ml wina czerwonego (półsłodkie)
  • 3 cebule (pokroić w piórka)
  • 4 ząbki czosnku (pokroić w plastry)
  • słodka papryka (mielona)
  • przyprawy: sól / czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Pręga wołowa duszona w winie
► Pręgę umyć, osuszyć, oddzielić od kości i podzielić na duże gulaszowe kawałki. Mięso przyprawić solą, pieprzem, papryką i obtoczyć lekko w mące ziemniaczanej.

► W dużym płytkim garnku zeszklić cebulę i czosnek, wyjąć z garnka i odłożyć na bok. W tym samym garnku na mocno rozgrzanym tłuszczu mięso mocno podsmażyć z obydwu stron, dadać cebulę z czosnkiem i zalać wodą, aby całkowicie zakryła mięso. Następnie mięso lekko posolić, uważać żeby sos po zredukowaniu wody nie był za słony.

► Dusić pod przykryciem, następnie podlać winem i dalej dusić około120 minut do zupełnej miękkości mięsa, Po odparowaniu wody uzupełnić ją na tyle, aby uzyskać odpowiednią ilość sosu.
Pręga wołowa duszona w winie
Mięso przyprawić - obtoczyć w mące - mocno podsmażyć z obydwu stron - podlać winem i dusić do zupełnej miękkości.
Pręga wołowa duszona w winie
Pręgi wołowe oddzielić od kości - oczyscić z błon i podzielić na duże gulaszowe kawałki.
Pręga wołowa duszona w winie
Pręgi wołowe o całkowitej wadze około 1 kilograma - umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.