Sposób przygotowania:
Pręga wołowa duszona w winie
► Pręgę umyć, osuszyć, oddzielić od kości i podzielić na duże gulaszowe kawałki. Mięso przyprawić solą, pieprzem, papryką i obtoczyć lekko w mące ziemniaczanej.
► W dużym płytkim garnku zeszklić cebulę i czosnek, wyjąć z garnka i odłożyć na bok. W tym samym garnku na mocno rozgrzanym tłuszczu mięso mocno podsmażyć z obydwu stron, dadać cebulę z czosnkiem i zalać wodą, aby całkowicie zakryła mięso. Następnie mięso lekko posolić, uważać żeby sos po zredukowaniu wody nie był za słony.
► Dusić pod przykryciem, następnie podlać winem i dalej dusić około120 minut do zupełnej miękkości mięsa, Po odparowaniu wody uzupełnić ją na tyle, aby uzyskać odpowiednią ilość sosu.
► W dużym płytkim garnku zeszklić cebulę i czosnek, wyjąć z garnka i odłożyć na bok. W tym samym garnku na mocno rozgrzanym tłuszczu mięso mocno podsmażyć z obydwu stron, dadać cebulę z czosnkiem i zalać wodą, aby całkowicie zakryła mięso. Następnie mięso lekko posolić, uważać żeby sos po zredukowaniu wody nie był za słony.
► Dusić pod przykryciem, następnie podlać winem i dalej dusić około120 minut do zupełnej miękkości mięsa, Po odparowaniu wody uzupełnić ją na tyle, aby uzyskać odpowiednią ilość sosu.