Sposób przygotowania:
Pręga wołowa w sosie z czerwonego wina
► Pręgi wołowe, oczyścić, umyć, krawędzie w koło lekko ponacinać i obtoczyć w mące. W patelni na maśle ze wszystkich stron obsmażyć i przyprawić pieprzem i solą. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. ► Z patelni oprócz jednej łyżki cały pozostały tłuszcz po smażeniu mięsa odlać. W drobną kostkę pokrojoną marchewkę, seler, czosnek i cebulę, wrzucić na patelnię, po chwili smażenia dodać przecier pomidorowy i razem krótko smażyć, następnie podlać odrobiną wina i mieszając doprowadzić prawie do wrzenia. Następnie zalać resztą wina, bulionem, dodać liść laurowy i majeranek. ► Zawartością patelni zalać mięso i wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec pod przykryciem przez około 120 - 140 minut w temperaturze 150C / Termoobieg /. Mięso powinno odchodzić od kości wtenczas jest gotowe. Mięso wyjąć z naczynia żaroodpornego a powstały sos przelać do rondla. ► Żeby sos zagęścić należy do kubka wlać śmietanę, dodać dwie łyżki mąki i kilka łyżek sosu, cały czas mieszając wlewać powoli do rondla, na koniec sos przyprawić solą, pieprzem i chili.