ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Pręga wołowa w sosie chrzanowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pręga wołowa gotowana z kurą rosołową na rosół, rosół jest bardzo aromatyczny, esencjonalny, pręgę na drugi dzień podajemy w sosie chrzanowym do ziemniaków.

Pręga wołowa w sosie chrzanowym

Składniki:

Pręga wołowa w sosie chrzanowym

 

  • pręga wołowa 4 sztuki,
  • rosół 3 szklanki,
  • chrzan tarty w słoiku 2 łyżki,
  • pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
  • kucharek 1 łyżeczka,
  • śmietana 18% 2 łyżki,
  • mąka pszenna 2 łyżki,
  • woda 2 szklanki,
  • koperek 1/2 pęczka

Sposób przygotowania:

Pręga wołowa w sosie chrzanowym
Pręgę wołową ugotować w rosole z warzywami (u mnie z połową kury rosołowej), przyprawami.

Pręgę ugotowaną wyjąć do mniejszego garnka, wlać z 3 szklanki rosołu i zostawić w chłodnym miejscu na następny dzień.

Pręgę wyjąć z garnka, do rosołu dodać 2 łyżki chrzanu ze słoika, gotować na mniejszym ogniu z 5 minut, dodać do smaku pieprz mielony, kucharka, śmietanę wymieszać z mąką pszenną, wodą i wlać do sosu, mieszać do zagęszczenia i zdjąć z ognia, wsypać posiekany koperek i wymieszać, włożyć do sosu pręgę.