BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Pręga wołowa pieczona po mojemu

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Polecam pyszne mięsko jakim jest pręga wołowa, mięsko jest bardzo smaczne i kleiste, lubiane przez moich domowników.

Pręga wołowa pieczona po mojemu

Składniki:

Pręga wołowa pieczona po mojemu

 

  • pręga wołowej około 1 kg,
  • sól około 1 łyżeczki,
  • pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
  • rozmaryn 1/2 łyżeczki,
  • majeranek 1/2 łyżeczki,
  • ziele angielskie 3 - 4 ziarenka,
  • liście laurowe 2 - 3 szt,
  • czosnek 2 ząbki,
  • bulion mięsny 1 - 2 szklanek,
  • cebula 1 szt,
  • olej 3 - 4 łyżek,
  • mąka 3 łyżki + woda,

 

  • dodatkowo ;
  • gotowy ciemny sos,

Sposób przygotowania:

Pręga wołowa pieczona po mojemu
Pręgę wołową oczyścić, opłukać zimną wodą, dobrze osuszyć i pokroić w plastry.

Mięso natrzeć pieprzem, solą oraz rozmiażdżonym czosnkiem.

W głębszej patelni lub w rondlu rozgrzać olej, włożyć mięso i podsmażyć z obu stron.

Zmniejszyć ogień, mięso podlać bulionem.

Do mięsa dodać obraną pokrojoną w piórka cebule, liście laurowe, angielskie majeranek oraz rozmarynu. Mięso przykryć i dusić na średnim ogniu do miekkości obracając aby równomiernie nam sie upiekło.

W razie potrzeby podlewamy bulionem.

Gdy mięso jest miekkie wyjąc je na talerz a powstały sos zagęścić mąką rozmieszaną z wodą, lub gotowym ciemnym sosem zrobionym według opisu na opakowaniu.

Podajemy z kluskami śląskimi , surówką z czerwonej kapusty.