Sposób przygotowania:
Zapiekana pręga wołowa z warzywami i winem
► Pręgę umyć, oddzielić od kości i pokroić na dość duże kawałki. W patelni na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć przyprawione solą i pieprzem mięso plus kość, następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego (bez kości). Na patelnię w tłuszczu po smażeniu mięsa, podsmażyć pieczarki, szalotkę, marchew i na koniec dodać pomidory. Warzywa połączyć z mięsem.
► Do mięsa z warzywami w naczyniu żaroodpornym wlać bulion, wino, związane gałąski tymianku, natkę pietruszki i liść laurowy. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać pod przykryciem 130 minut w temperaturze 160C / Termoobieg /. Po 60 minutach odkryć, aby sos trochę odparował. Na koniec jesli będzie to konieczne to przyprawić przyprawami.
► Do mięsa z warzywami w naczyniu żaroodpornym wlać bulion, wino, związane gałąski tymianku, natkę pietruszki i liść laurowy. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać pod przykryciem 130 minut w temperaturze 160C / Termoobieg /. Po 60 minutach odkryć, aby sos trochę odparował. Na koniec jesli będzie to konieczne to przyprawić przyprawami.