Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Zapiekana pręga wołowa z warzywami i winem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pręga wołowa u mnie zawsze ląduje na patelni a nie w rosole - odpowiednio długo duszona jest pyszna, a sos wyszedł wprost nieziemski – mocny o wyraźnym smaku.

Zapiekana pręga wołowa z warzywami i winem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zapiekana pręga wołowa z warzywami i winem

 

  • 1 kg. pręgi wołowej
  • tłuszcz do smażenia (olej)
  • 200 g. pieczarek (pokroić w ćwiartki)
  • słoiczek pieczarek (314 g.)
  • 13 szalotek lub 3 cebule (pokroić w piórka)
  • 3 średnie marchewki (pokroić w słupki)
  • puszka pomidorów (pokrojone / 400 g.)
  • 1 szklanka bulionu (wołowy)
  • 1 szklanka wina (czerwone wytrawne)
  • 1 liść laurowy
  • 8 gałązek tymianku (świeży)
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • przyprawy: sól / czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Zapiekana pręga wołowa z warzywami i winem
► Pręgę umyć, oddzielić od kości i pokroić na dość duże kawałki. W patelni na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć przyprawione solą i pieprzem mięso plus kość, następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego (bez kości). Na patelnię w tłuszczu po smażeniu mięsa, podsmażyć pieczarki, szalotkę, marchew i na koniec dodać pomidory. Warzywa połączyć z mięsem.

► Do mięsa z warzywami w naczyniu żaroodpornym wlać bulion, wino, związane gałąski tymianku, natkę pietruszki i liść laurowy. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać pod przykryciem 130 minut w temperaturze 160C / Termoobieg /. Po 60 minutach odkryć, aby sos trochę odparował. Na koniec jesli będzie to konieczne to przyprawić przyprawami.
Zapiekana pręga wołowa z warzywami i winem
Wstawić do piekarnika i zapiekać pod przykryciem 120 minut - po 60 minutach odkryć - aby sos trochę odparował.
Zapiekana pręga wołowa z warzywami i winem
Podsmażone mięso i warzywa razem zmieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Zapiekana pręga wołowa z warzywami i winem
Pręgę umyć - oczyścić z błon - oddzielić od kości i pokroić na dość duże kawałki.