Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Prezydencka Edzi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wyśmienita zupka pełna nie tylko witamin ale również kolorów ;)

Prezydencka Edzi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Prezydencka Edzi

 

  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka korzeń
  • 1/2 selera
  • por ok 20 cm
  • pęczek koperku
  • pęczek pietruszki natki
  • 4 duże ziemniaki
  • 1/2 małej kapusty pekińskiej
  • sól
  • pieprz
  • pieprz ziołowy
  • 3 l bulionu warzywnego (lub kostki rosołowe)
  • 1 liść laurowy

 

Sposób przygotowania:

Prezydencka Edzi
Paprykę obieramy delikatnie ze skóry i kroimy w paski. Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Część selera kroimy w kostkę a resztę wrzucamy w całości. Por kroimy w pół talarki. Ziemniaki kroimy tak jak na frytki, kapustę szatkujemy. Koper i pietruszkę oddzielamy od łodyżek, nać siekamy, łodygi kroimy w kawałki. Do garnka wlewamy bulion. Kiedy się zagotuje wrzucamy do niego paprykę, seler w całości, liść laurowy i gotujemy ok 5 min. Następnie wrzucamy resztę warzyw oprócz kapusty i posiekanej natki (łodyżki wrzucamy). Gotujemy ok 20 min, dorzucamy kapustę, gotujemy ok 7 min. Wyłączamy gaz, wrzucamy posiekaną natkę, doprawiamy pieprzem ziołowym i ewentualnie solą i pieprzem.
Prezydencka Edzi
Paprykę obieramy ze skórki i kroimy w paseczki
Prezydencka Edzi
Marchewkę pietruszkę i seler kroimy w kostkę
Prezydencka Edzi
Do gotującego się bulionu dodajemy paprykę następnie pozostałe warzywa z wyjątkiem natki i kapusty
Prezydencka Edzi
Kiedy warzywa są już miękkie dodajemy poszatkowana kapustę